The Pennsylvania Turnpike Investigation

Maria is going on a big trip to go see her friends Lance and Alicia. Lance lives in Harrisburg and Alicia lives outside of Pittsburgh.

These were the three questions we had to answer during this investigation:

1.) How many gallons of gas and what fraction of a full tank of gas did Maria use on the turnpike driving from her house to Lance's house?

2.) What fraction of the full tank of gas did she use on the turnpike driving the combined distance from her house to Lance's to Alicia's house?

3.) How much time will she spend driving on the turnpike when she drives back homw to Philadelphia?

Work Sheet Facts:

- 33 miles per gallon

- 15 gallon tank

- Exists 242 on turnpike

- On the road for 1 hr. 40 minutes

- Drives from Lance's house to Alicia's

- Maria then exists off on mile marker 55

We then took 352 which was the mile marker she get's on.Then we took 242 which was the mile marker she got off of. We subtracted them both and it = 110.

Then we figured out how many 33's go into 110 because that is how many miles she can drive per gallon.

Ratio Table:

**Miles Gallons**

**33 1**

**66 2**

**99 3**

We subtracted 99 from 100 and it = 11. We used 99 because that is the closest number to 100. If 33 = 1 gallon then 11 is 1/3 of a gallon. Maria used 3/15 and 1/3 of a gallon.

For number two we subtracted 55 from 242 and it = 187. We used 242 because that is the mile marker she got on.

Ratio Table:

**Mile Gallons**

**33 1**

**66 2**

**99 3**

**132 4**

**165 5**

Then we subtracted 165 from 187 which =22. Since 11 is 1/3 of 33 therefore 22 is 2/3 of 33 because 11 is half of 22, so you can just double it. You double everything!

Next Question:

What fraction of the full tank of the gas did she use on the turnpike driving the combined distance from her house to Lance's to Alicia's?

So we then added 3/15 & 1/3 +5/15 & 2/3

So 1/3 +2/3 = one whole

Then i go 3/15+5/15 which equals 8/15but we have to add the whole there fore it would be 9/15

So she used 9/15 from her house to Lance's To Alicia's

So 1/3 +2/3 = one whole

Then i go 3/15+5/15 which equals 8/15but we have to add the whole there fore it would be 9/15

So she used 9/15 from her house to Lance's To Alicia's

For number three we tried to see how many times 110 can go into 140. 140 = 1 hr. and 40 mins.

We multiplied it by 2 and got 220. Then we took 110 and subtracted it from 187 = 77. 77-60 =17. That = 1 hr and 17 mins. Then we took both of the hours 140 + 117 =257. 2 hrs. and 57 mins. Then we multiplied 257 x 2 =514 +320 which = 834. 8 hrs. and 34 mins. Then we divided that by 2 because the question only asked for going back and not there too. That = 4 hours and 30 mins. Altogether Maria drove 4 hours and 30 minutes.

-Andrea :p

## 1 comment:

Nice job but there are manyspaces between your ideas. COuld you get rid of some of the white spce. Thanks for scribing.

H

Post a Comment