Friday, October 19, 2007

Nathaniel's First Growing Post



3) Which set of fractions is larger, 1/2 + 1/6 (>) 1/4 + 7/12

60/4 = 15 = each part = 15 minutes
60/12 = 5 = each part = 7x5 = 35 minutes








60/2 = 30 = each part = 30 minutes
60/6 = 10 = each part = 10 minutes










5 + 7) Nathaniel and Robbie's 60 km Race!

The way we got the 3rd, 6th, and 12th kilometer markers. We did 60/3 for thirds and we got 20, so every 20 km. We did 60/6 for sixths and we got 10, so every 10 km. We did 60/12 and we got 5, so every 5 km. A pattern I think would be that every 10, 30, 50 there were 2 kilometer posts there (12th, and 6th) and every 20, 40, 60 all the km markers were there.





6) Fraction Game!, I thought it was a good way to learn to divide a whole into pieces, since your making a pizza its interesting. I didn't get a high score, it got very boring after the first few pizzas, and with the time it still felt long. Still its a good way to learn to divide a whole.

8)
What are 2 different ways to find a quarter and 3/4 of a number. Use one of the following 16, 22, or 110. To find a quarter of a number you can half and half it again because half of a half is 1/4. Another way would to divide the number by 4. To find 3/4 of a number you can half it then use that number, then half the other half and take that half. Another way is to divide it by 4 then multiply the answer by 3.

1/4 of 16. 16/4 = 4.
1/4 of 16. 16/2 = 8/2 = 4
3/4 of 16. 16/2 = 8. 8/2 = 4. 8 + 4 = 12. 3/4 of 16 = 12.
3/4 of 16. 16/4 = 4 x 3 = 12.

9) Create a question and answer.
2/6 + 9/12 (>) 4/10 + 2/4

Ill use a clock since it has 60 minutes in an hour. To find out how much 2/6 is in minutes you can do 60/6 and you would get 10 so each part would be 10 minutes and there is two parts so its 20 minutes. 2/6 = 20/60
Now for 9/12. Since you can find 9 and 12 on a clock its exactly that, so its 45 minutes. 9/12 = 45/60
Add them up 20 + 45 = 65 so 65/60 1 hour and 5 minutes.
Now for 4/10. 60/10 = 6 so each part = six minutes and there are four parts. 6 x 4 = 24 minutes.
Now for 2/4. Since its equal to 1/2 its half. Half of 60 is 30. so. 30 + 24 = 54. 54/60
Now to compare 65/60 > 54/60

2 comments:

Nathaniel 8-16 said...

Title 1/1
Label 1/1
Question 3 5/5
Question 4/5 3/3
Question 6 3/5
Question 7 3/3
Question 8 5/5
Question 9 4/5
Question 10 7/7

Total 32/35

I think i did well in the clocks and explaining how to get 1/4 and 3/4 of a number. I think I didn't do a good review on the fraction game that i picked. The pictures i did i think were ok but i think i couldve used more to explain question 9

derjor1 said...

Scoring Guide

Title 1/1
Label 1/1
Question 3 5/5
Question 4/5 3/3
Question 6 4/5
Question 7 3/3
Question 8 5/5
Question 9 5/5
Question 10 7/7
Total 34/35

I think nathaniel got 34/35 because he explained everything well. He did a good job.